I samarbeid med Sintef Ocean og NTNU driver han forskning på tareproduksjon flere steder i landet og Søgne-skjærgården er pekt ut som ett mulig velegnet sted for denne type produksjon.
Skal teste tareproduksjon i Søgne-skjærgården
Med bakgrunn i filosofien til Norway Seaweed ble Helge Berge i Sjøfrakt Sør på Langenes kontaktet og han sa ikke nei takk til å bli med i forsøkene.
- Enkelt
- Det var enkelt for forskerne å velge oss. Vi har drevet blåskjellfarm der ute i 14 år og har konsesjon. Til nå har vi vel tatt opp 200 tonn blåskjell på de årene, sier han.
Berge sier at dette er et spennende prosjekt og han har selvsagt et håp om å bli en del av et mulig maritimt eventyr.
Konsesjon
- Vi har jo konsesjon fra før og det er kun snakk om å søke endring på den eksisterende konsesjonen. Blåskjell er vel og bra, men det fører med seg noen problemer med opphopning av sjøstjerner under blåskjellfarmen og vi har ikke lov til å flytte på anlegget. Dermed kan dette være et delalternativ til blåskjellene. Per i dag er vi kun innleid som håndverkere i lys av at vi allerede har det utstyret som behøves under denne testproduksjonen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Denne uken var det tid for å se på hvordan sukkertaren vokser i anlegget til Sjøfrakt Sør ute i havgapet ved Ny-Hellesund og det var en spent gjeng forskere som dro ut på «feltet» mandag ettermiddag.
Forskerteam
I tillegg til Berge og Voskoboynikov var også forsker Silje Forbord fra NTNU og forskningsleder Aleksander Handå fra Sintef Ocean med ut til anlegget mellom Store Kattholmen og Helgøya.
Spenningen var stor da Voskoboynikov og Berge dro opp den første lina som er kultivert av forskerne ved Sintef og satt ut i februar. Ikke før var den første meteren over ripa før smilet bredte seg til de tre bak prosjektet.
- Dette ser jo veldig bra ut, utbrøt Voskoboynikov.
Imponert
Forskerne ble imponert over kvaliteten på sukkertangen og måten den hadde grodd på i vårmånedene.

